Pinx
Een goede akoestiek verbetert het werkklimaat

Een goede akoestiek verbetert het werkklimaat

Communicatie is het sleutelwoord in onze maatschappij. Maar met de toename van geluid, groeit ook de overlast. Denk aan een restaurant waar je je tafelgenoten amper kunt verstaan. Een klaslokaal met vervelende geluidsreflecties. Of een kantoortuin vol rinkelende telefoons en collega’s die in gesprek zijn. Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat 70% van de medewerkers achtergrondgeluiden erg storend vindt. Zo kan een slechte akoestiek daarom zorgen voor concentratieproblemen, snellere vermoeidheid en minder productiviteit. De akoestiek verbeteren in een ruimte heeft vaak veel positieve gevolgen.

Maak een goede indeling

De eisen aan de akoestiek in een ruimte waar je veel bent en ontspanning zoekt, zijn anders dan in een ruimte waar je maar kort bent. Daarnaast is de grootte van de ruimte bepalend. Neem die intensief gebruikte kantoorruimte met relatief veel mensen. Daar is een goede akoestiek meer dan wenselijk. Het helpt als je de ruimtes goed indeelt, zodat er voor alle soorten werkzaamheden een geschikte plek is. We noemen dat activiteitgerelateerd werken.

Geluid absorberen

Denk ook aan het toepassen van absorberende materialen in het interieur. Voor een duidelijk merkbare verbetering is het belangrijk om voldoende harde wand- en plafondoppervlakken in de ruimte daarvan te voorzien. Harde oppervlakken weerkaatsen namelijk het geluid en creëren daarmee een soort van klankkasteffect. Ook de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond en de inrichting spelen een belangrijke rol. Zo zorgt bijvoorbeeld een lage inrichting met harde meubels voor meer galm. En hoe groter het volume van de ruimte, hoe slechter de akoestiek. Onderschat niet hoeveel materiaal je nodig hebt. Meer absorberend materiaal zorgt voor minder geluidshinder.

Verschillende middelen om een goede akoestiek te creëren

De vloerafwerking, raambekleding, plafondbaffles, kasten met een akoestische afwerking, de aanwezigheid van planten en muurdecoratie en akoestische panelen. Al deze elementen dragen bij aan een goede akoestiek in open kantoorruimtes. In een goed doordacht interieurontwerp zijn deze onderdelen absoluut aanwezig. Advies nodig? Neem contact met ons op.


Laat je inspireren

Lees meer

Contact