Pinx
5 tips voor een goede akoestiek op het kantoor

5 tips voor een goede akoestiek op het kantoor

Een lunchkantine waar je jouw tafelgenoten amper kunt verstaan. Een vergaderzaal met vervelende geluidsreflecties. Of een kantoortuin vol rinkelende telefoons en pratende collega’s. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de medewerkers achtergrondgeluiden erg storend vindt. Daarom is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede akoestiek op kantoor. Hoe je dat doet? Wij geven tips.

Meer productiviteit en minder ziekteverzuim

Laten we – voordat we starten met onze tips – even stilstaan bij de voordelen van een goede akoestiek op kantoor. Want waarom zou je hierin investeren? Het antwoord is duidelijk: een slechte akoestiek op kantoor kan leiden tot allerlei klachten bij medewerkers. Denk aan concentratieproblemen en minder productiviteit. Medewerkers moeten namelijk continu schakelen tussen verschillende achtergrondgeluiden. Erg vermoeiend! Als je de akoestiek in een kantoorruimte verbetert, geeft dat juist veel positieve effecten: medewerkers zijn productiever, kunnen zich beter concentreren en ervaren meer rust. Dit alles leidt vaak tot minder ziekteverzuim.

De akoestiek op kantoor verbeteren? Wij geven tips

Investeren in een goede akoestiek levert dus veel op: het verbetert je werkklimaat. Benieuwd hoe je de geluidskwaliteit in jouw kantoorruimte kunt optimaliseren? Wij zetten vijf tips voor je op een rij.

Tip 1. Denk goed na over de indeling van je ruimte

Het helpt als je de ruimtes op kantoor goed indeelt, zodat er voor alle soorten werkzaamheden een geschikte plek is. De functie van een ruimte speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan een intensief gebruikte kantoortuin waarin veel mensen werken. Daar is een goede akoestiek superbelangrijk. Terwijl je in de lunchkantine – waar medewerkers maar kort zijn – best wat geroezemoes mag horen. Lawaaibronnen als printers en koffiemachines kun je dus beter in de buurt van de kantine plaatsen dan pal naast een concentratiezone.

Tip 2. Creëer hoekjes

In grote open ruimtes hebben medewerkers al snel last van nagalmgeluiden. Een oplossing? Akoestische wandpanelen die je via pendels aan het plafond bevestigt. Hiermee deel je een ruimte op en creëer je hoekjes, zonder dat je een pand bouwkundig hoeft aan te passen. De wandpanelen onderbreken geluidsgolven en behouden toch enige transparantie, want medewerkers zijn niet compleet van elkaar gescheiden. Ook met meubelen als grote boekenkasten kun je dit effect bereiken. Sfeervol en handig!

Tip 3. Gebruik akoestische materialen

Van ramen en gestucte muren tot gladde vloeren: harde oppervlakken zorgen voor veel weerkaatsing van geluid. Daarmee creëren ze een echo-effect. Voorzie je deze oppervlakken van akoestische materialen? Dan merk je meteen verschil. Denk aan zachte materialen die geluid absorberen, zoals vilt, wol en akoestisch leer. Of aan gordijnen, tapijt en vloerkleden. Hoe meer van dit soort geluidsabsorberende materialen je in een kantoorruimte gebruikt, hoe minder geluidshinder!

Tip 4. Kies voor plafondpanelen

Heeft jouw kantoorruimte een plafond van beton? Dan heb je vast veel last van galmende geluiden. Want, zoals je bij de derde tip al las: harde oppervlakken geven meer geluidsoverlast. Met plafondpanelen verbeter je de akoestiek in je ruimte. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende diktes en kleuren én de panelen zijn gemakkelijk via staalkabels te bevestigen. Een andere optie? Spanplafonds met een akoestische perforatie. Ook deze zijn er in alle kleuren, texturen en maten. Je kunt er zelfs een eigen design op tonen. Zo verbeter je je akoestiek én heb je een uniek plafond. Hoe leuk is dat?

Tip 5. Plaats planten en meubelen

Oké, je hebt de muren, scheidingswanden, plafonds en vloeren aangepakt. Deze zijn akoestisch helemaal op-en-top. Blijf je alsnog een galmend geluid horen? Denk dan eens aan het plaatsen van planten en meubelen. Deze zorgen niet alleen voor sfeer, maar absorberen ook geluid. Een win-winoplossing! Of wat dacht je van een gave wand van mos? Zowel echte als kunstplanten verbeteren de akoestiek van je kantoorruimte. Daarnaast nemen (gestoffeerde) meubelen en accessoires veel geluid op. Vilten opbergdozen, stoffen banken, geluiddempende schilderijen … De keuze is reuze!

Een goede akoestiek op andere werkplekken

De akoestiek in kantoorruimtes is belangrijk. Maar ook in ziekenhuizen, scholen en restaurants speelt de geluidskwaliteit een grote rol. Ga je bijvoorbeeld naar de dokter? Dan wil je vast niet dat iedereen in de wachtruimte jou bij de balie hoort vertellen over je klachten. Ook in ziekenhuizen is privacy belangrijk. Onderzoek wijst zelfs uit dat patiënten sneller herstellen in een ruimte met een goede akoestiek. Het personeel kan dan beter werken en patiënten krijgen meer rust. Deze rust is ook in klaslokalen van belang, zodat studenten de lesstof beter kunnen volgen. In restaurants voeren daarentegen verschillende bezoekers tegelijkertijd gesprekken. Het is dan wel zo fijn als ze elkaar én het personeel goed kunnen verstaan!

Hoe zit het met de akoestiek in jouw ruimte? Wij helpen graag!

Vloerafwerking, raambekleding, wandpanelen, spanplafonds, akoestische materialen, planten, accessoires. Al deze elementen dragen bij aan een goede akoestiek in onder andere kantoorruimtes, vergaderzalen, restaurants en klaslokalen. In een goed doordacht interieurontwerp zijn akoestische elementen absoluut aanwezig. Wil je de akoestiek in jouw ruimte optimaliseren? We adviseren je graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Think PINX!


Laat je inspireren

Lees meer

Contact